La importància de l'alimentació en la salut


Al llarg d'una vida, un ésser humà arriba a ingerir unes 70 tones d'aliments, aquesta quantitat passa per tot el tracte digestiu, que en estat òptim serà capaç d'absorbir tot el que el cos necessita i eliminar els materials residuals i / o tòxics.

 

És fàcil llavors suposar la importància que té alimentar-se correctament mitjançant una dieta adequada, i el més sana possible, ja que si tenim en compte que som el que mengem, està clar que serà un factor determinant per a la nostra salut.

 

Avui dia és indiscutible que el factor alimentació està present a nombroses malalties.

 

Un sistema digestiu sa és vital per a la salut global ja que es on s’absorbeix de la majoria dels nutrients essencials per a la vida que ens arriben a través de l'alimentació, però a més també és responsable d'eliminar les substàncies de rebuig que el organisme no desitja. Fins i tot el menjar més nutritiu i els millors suplementes no seran utilitzats correctament si el sistema digestiu és incapaç d'absorbir els nutrients i expulsar els residus.

 

L'estat natural de l'home és la salut i no la malaltia i al llarg de la història de la humanitat, com qualsevol altra espècie animal, han anat perdurant aquells que han estat més forts i resistents la qual cosa, en teoria, al llarg de les generacions hauria d'haver proporcionat un augment de la longevitat amb una salut òptima. Recordem que en l'època de l'antiga Grècia, en què va viure Hipòcrates, s'aconseguien fàcilment els 100 anys d'edat.

 

Avui dia l'esperança mitjana de vida en els països industrialitzats està entorn als 76 anys per als homes i una mica més per a les dones, però a principis del segle XX, aquestes xifres eren considerablement menors i encara no coneixien els antibiòtics ni les vacunes, la forma de vida va començar a ser menys saludable. Per descomptat molt diferent del dels grecs que citàvem anteriorment, els que tenien una alimentació senzilla a base de cereals integrals, llegums, oli d'oliva, fruites i hortalisses fresques, formatge, peix i molt poca carn. A més vivien a l'aire lliure, en una atmosfera neta i realitzaven exercici físic.

Ara al XXI, amb uns impressionants avenços científics i tecnològics, amb moderníssims i costosos aparells de diagnòstic que només serveixen per a dir-li a una persona que té una malaltia greu, ara que hauríem d'haver aconseguit no tan sols allargar l'esperança de vida sinó també la qualitat de la mateixa, hi ha milions de persones a tot el món ric que depèn de nombrosos fàrmacs per continuar malvivint.

 

Una dieta adequada per una salut òptima

 

En l'única cosa que tothom està d'acord és en que una dieta equilibrada és aquella que conté tots els aliments necessaris per aconseguir un estat nutricional òptim. Aquest estat nutricional és aquell en què l'alimentació cobreix els següents objectius:

  

·         Aportar una quantitat de nutrients energètics (calories) que sigui suficient per dur a terme els processos metabòlics i de treball físic necessaris. Ni més ni menys.

 

·         Subministrar suficients nutrients amb funcions plàstiques i reguladores (proteïnes, minerals i vitamines). Que no faltin, però tampoc sobrin.

  

Però a més de reunir totes aquestes característiques nutricionals, per garantir la salut també caldria tenir en compte altres aspectes dels aliments que es consumeixen, com ara els additius alimentaris, les restes de substàncies hormonals, antibiòtics i altres fàrmacs tan abundants en gairebé tots els aliments d'origen animal i tots aquells fitoquímics utilitzats en l'agricultura com els pesticides, plaguicides etc ..; a més dels anteriorment esmentats, en els últims anys són cada vegada més abundants els OGM (organismes genèticament modificats) les repercussions per a la salut són senzillament, sigui per bé o per mal, improbables ja que encara no han transcorregut els anys suficients per saber si tenen o no efectes secundaris, i davant el dubte és millor abstenir-se del seu consum.

 

Ruth Benseny,

coach de salut i nutrició integrativa