Osteopatia i preparació al part


Durant l’embaràs es produeixen uns canvis importants en la dona que ens conduiran al gran moment: el part.

Durant el part necessitarem que el nostre cos funcioni amb la major adaptabilitat possible.

És com una dansa compenetrada entre la mare i el nadó i necessitem d’aquesta adaptabilitat per a fer-ho de forma harmònica i fisiològica. L’objectiu seria evitar les possibles intervencions que podrien provocar seqüeles tan en la mare com en el nadó.


 

Des de l’osteopatia es pot ajudar a millorar el nivell de salut a diferents nivells i així augmentar aquesta adaptabilitat.

A nivell bioquímic és important haver preparat el cos amb una bona alimentació, amb la ingesta d’aliments adequats, el no consum de tòxics, i la suplementació adequada, especialment important l’ús de probiòtics.

A nivell hormonal, durant el part, hi haurà una producció d’oxitocina i endorfines i s’hauria d’evitar l’excés d’adrenalina i cortisol. Amb un tractament osteopàtic a nivell de l’eix crani-sacre es pot ajudar a regular el sistema nerviós autònom i l’eix hipofisari- hipotalàmic per afavorir aquesta producció hormonal.

A nivell emocional, la por i l’estrés activaran la zona cortical, la secreció d’adrenalina i cortisol i disminuirà la producció d’oxitocina natural i endorfines, necessàries per a la dilatació i pel control del dolor. Per això és important que la mare tingui eines per regular-se aquestes emocions, per exemple amb la respiració, i que l’entorn i la gent que l’acompanya li donin seguretat i confiança.

A nivell biomecànic, la pelvis s’obrirà per deixar pas al nadó. La pelvis consta de quatre articulacions: el pubis, les dos sacroilíaques (dreta i esquerra) i el sacro-coxis. Seria interessant que un osteòpata s’asseguri de que no hi ha cap bloqueig a nivell articular i que per tant aquesta pelvis s’adaptarà al pas del nadó afavorint el naixement.

Un bon tractament osteopàtic tindrà en compte tots els aspectes que composen la persona en general i en especial en aquesta etapa en la que es troba.

Jamina Oms,

osteòpata i fisioterapeuta